Mosaik

Valet 2018: Här är valdeltagandet lägst - ”Det är ett demokratiskt underskott”

På Gamlegården är valdeltagandet lägst i kommunen. Det kan bero på att området är utsatt, att det finns en segregation och en misstro mot politiker. Men flera som Kb Mosaik pratat med tror att fler kommer att rösta i år.
Kristianstad
Cirka 61 procent på Gamlegården röstade i riksdagsvalet 2014. För hela Kristianstads kommun var det  84,6 procent som röstade.

I kommunvalet var det ännu färre på Gamlegården, 59 procent,  som röstade i valet 2014.

Ingegerd Svensson har varit röstmottagare på biblioteket på Gamlegården. Sista dagen (av totalt åtta dagar) att förtidsrösta var under torsdagen.

– I genomsnitt har vi fått in 140-150 röster om dagen, säger hon.

Ingegerd Svensson var röstmottagare. Foto: Tommy Svensson

Totalt har cirka 800 röstat i förtid. Det var betydligt fler som förtidsröstade förra valet, 1 408 röster. Men då fanns det möjlighet att förtidsrösta i 13 dagar.

Heléne Bengtsson jobbar på biblioteket. Hon tror det låga valdeltagandet beror på sammansättningen av människorna som bor på Gamlegården.
– Många vet kanske inte att man ens får lova att rösta. Att det räcker med tre år som folkbokförd för att rösta i kommunvalet. Sedan tycker kanske en del att det kvittar, säger hon.

Kristianstadsbladet frågade  människor inne i köpcentret om varför så få röstar. Någon svarar att det är ett utsatt område, andra säger att det finns en segregation och att satsningar på integration inte burit frukt.

Det finns också en misstro mot politiker, att de inte håller vad de lovar.

– Det är direkt pinsamt att det är så lågt valdeltagande här. Jag tycker det är ett demokratiskt underskott, säger Abikarim Hassan (V) som är ute och informerar om valet.

– Det spelar ingen roll om de röstar på mig, bara de röstar, säger han.

Han tror ändå att fler röstar i år.

Många vill prata om valet på Familjehuset. Foto: Inga-Lill Bengtsson

Kb Mosaik besökte Familjehuset under fredagen för att prata om valet. Ett 20-tal föräldrar med barn är på plats. Alla Kb Mosaik pratar med, flera kvinnor och en man, säger att de har röstat eller ska rösta.

– Det handlar om våra barns framtid, säger Yusuf Abdi Shire.

Fahria Mohamad ska vara röstmottagare på valdagen den 9 september.

Fahria Mohamad.
Foto: Inga-Lill Bengtsson

Hon säger:

– Jag säger till alla att det är viktigt att de går och röstar.

Pär Trulsson

Inga-Lill Bengtsson