Mosaik

Nyanländ ger råd om Sverige

På Rådrum i Kristianstad jobbar Yaser Al Kafri som rådgivare. Han svarar på frågor som rör svensk regler och myndigheter. Rådrum är öppen för både svenskar och nysvenskar.

Kristianstad

I slutet av 2013 kom Yaser Al Kafri till Kristianstad från Syrien som flykting. Idag är han samordnare för Rådrum i Kristianstad och Bromölla.

När kom jag till Sverige bodde jag inte här. Efter att jag fått mitt uppehållstillstånd och hittat en lägenhet flyttade jag hit till Kristianstad, säger han.

Yaser Al Kafri läste svenska på sfi och jobbade samtidigt som volontär på Rådrum.

Jag kunde ta ledigt från skolan två dagar i veckan för att jobba som volontär. Att ta kontakt med folk och prata med dem var bättre än att gå i skolan eller sitta hemma, säger han.

Han kom till Sverige från Syrien för tre år sedan och minns bekymren han hade i början. Det var problem med dåliga mobilabonnemang och bredbandsavtal som inte gick att säga upp.

– Problemet är inte reglerna, problemet är vem som ska förklara dem för dig, säger Yaser Al Kafri.

På Rådrum fick han en kurs som rådgivare innan han började som volontär. Nu är han samordnare för Rådrum tre dagar i Kristianstad (tisdagar, onsdagar och torsdagar) och i Bromölla varje måndag.

”Jag lärde mig mycket och jobbade hårt innan jag fick det här jobbet”, säger Yaser Al Kafri. foto: Tommy Svensson

”Jag lärde mig mycket och jobbade hårt innan jag fick det här jobbet”, säger Yaser Al Kafri. foto: Tommy Svensson

Vad hjälper ni besökare med?

Allt de behöver, till exempel de som behöver hjälp med familjeåterförening, fylla i papper, boka tid och hjälp med juridiska frågor.

Kostar hjälpen något?

– Nej, den är helt fri. Volontärerna ställer upp helt ideellt.

Hur många jobbar här?

På Rådrum i nordöstra Skåne finns det cirka 25 volontärer som tillsammans talar 12 språk. De turas om att bemanna Rådrum och ser till att någon alltid finns tillgänglig.

Har ni många besökare?

Det kommer inte besökare hela tiden. På tisdagar har vi flest besök, mellan 30 och 40, på onsdagar har vi mellan 20 och 25. På torsdagar är det bara öppet för dem som har bokat tid för hjälp med familjeåterförening, svarar Yaser Al Kafri.

Rådrum Skåne

Syftet med Rådrum är att hjälpa besökare med ärenden som rör exempelvis arbetsförmedlingen, försäkringskassan, bankärenden, boendefrågor och kontakter med migrationsverket.

Kontoret i Kristianstad är öppet tisdagar, onsdagar och torsdagar och i Bromölla varje måndag. Rådrum finns även i Malmö, Lund och Simrishamn. Framförallt är det volontärer med egen erfarenhet av att vara nyanländ som hjälper till.

Rådgivningen är främst till för nyanlända men är öppen för vem som helst.

”Hållbar utveckling Skåne”, Sensus, Malmö stad, Region Skåne och ”Individuell Människohjälp” har ansvar för Rådrum.