Mosaik

Moderaterna starkt framåt i Östra Göinge. "Jag är i total chock" säger Patric Åberg (M)

Östra Göinge har varit ett starkt fäste för Socialdemokraterna. Efter valet står det klart att Moderaterna fått starkt fäste.  ”Jag kan knappt tro att det är sant. Det här s-k-a bara inte gå”, säger Patric Åberg (M), som är överlycklig.

Östra Göinge

Femklövern har styrt Östra Göinge under två mandatperioder. Men både Miljöpartiet och Liberalerna åker troligtvis ut ur kommunfullmäktige.
I stället gör Moderaterna ett magiskt val. Partiet ökar med hela 17,8 procentenheter (!). Från 24,9 procent av rösterna 2014 till 42,7 procent det här valet.
Det skulle enligt Patric Åberg innebära 14 mandat, och tillsammans med Centern (1 mandat) och Kristdemokraterna (1 mandat) får de en majoritet av de 31 mandaten i kommunfullmäktige.
Åberg är mest överraskad över att Moderaterna vann de klassiska S-fästena Sibbhult och Hanaskog.

– Det är laget som har gjort det här. Vi har knackat dörr sedan den 12 april. Göingeborna har värdesatt tydligt ledarskap, att vi kan ta beslut, att vi kan möta staten när den gör något tokigt samt har koll på vår ekonomi. Det har varit ett val mellan oppositionsrådet Anders Bengtsson (S) och mig.

Patric Åberg har svårt att förstå vad som hänt, i detta historiskt framgångsrika val.

– Detta ska inte gå, det finns inte på världskartan. I en kommun där utbildningsnivån och inkomsterna är låga. Det är helt j-vla sjukt, jag är i total chock. Det är en fullständig och massiv kross, säger Åberg.

Enligt preliminära siffror från valet har alla partier tappat, utom Moderaterna. Och ett nytt parti, Mitt Göinge, kommer in i kommunfullmäktige.

Carl-Johan Liljedahl