Mosaik

Lättare för ungdomar att få jobb. Arbetslösheten minskar

Varje månad under den senaste fem åren har arbetslösheten bland ungdomar minskat i Skåne. Den snabbaste minskningen har Östra Göinge haft, men kommunen har fortfarande högst arbetslöshet bland unga.

Skåne

Personer mellan 18-24 år har allt lättare för att hitta jobb i Skåne. I augusti låg arbetslösheten för gruppen på 12,6 procent. Det är en minskning med 1,8 procentenheter jämfört med året innan. Det är den 61:e månaden i rad, alltså över fem år, som arbetslösheten bland unga minskar i Skåne.

– Det är mycket positivt. En förklaring är den goda konjunkturen som leder till minskad arbetslöshet, även bland ungdomarna, säger Anna Hansen, analytiker på Arbetsförmedlingen.

I alla kommuner i nordöstra Skåne har ungdomsarbetslösheten minskat. Östra Göinge ligger trots allt högst i Skåne med 19,6 procent.

– Men det är en av kommunerna där arbetslösheten minskat snabbast jämfört med förra året. Det visar en positiv utveckling, säger Anna Hansen.

Sedan augusti förra året har ungdomsarbetslösheten i Östra Göinge gått ner med 5,9 procentenheter. Endast Landskrona har minskat mer i Skåne.

I Kristianstad ligger arbetslösheten bland unga på 15,5 procent, en minskning med 0,8 procentenheter jämfört med samma period ifjol.

Snittet för hela Sverige för personer mellan 18-24 år är 8,9 procent. I Skåne ligger Vellinge lägst med 6,6 procent.

Unga tjejer har lättare att hitta jobb hämfört med unga killar.

Den totala arbetslösheten för alla grupper går också ner och ligger på 9,3 procent. Förra året låg den på 9,9 procent.

 

 Fakta

Arbetslösheten bland unga

Östra Göinge: 19,6 (-5,6)

Kristianstad: 15,5 (-0,8)

Bromölla: 15,1 (-2,6)

Hässleholm: 15,4 (-3,3)

Osby: 12,6 (-1,3)